Як повідомляє західна преса, в Раді Європейського Союзу вперше офіційно була висловлена ідея розпочати процедуру позбавлення Угорщини, яка наступного місяця має отримати головування в Раді, права вето. З такою пропозицією виступила Бельгія, яка наразі головує в Раді ЄС на ротаційній основі, повідомила голова Міністерства закордонних справ Бельгії Аджі Лябіб в інтерв’ю виданню Politico

Бельгія пропонує позбавити Угорщину права вето в ЄС

У розмові з пресою бельгійська міністерка закордонних справ виступила за те, щоби застосувати до Будапешту процедуру висловлення недовіри за статтею 7 Договору про ЄС, тобто активізувати останню опцію, яка може призвести до призупинення права голосу країни в Євросоюзі. Зокрема, вона зазначила: “Європа важко рухається вперед, і одна держава дедалі частіше займає позицію, яка полягає в блокуванні та вето”, маючи на увазі Угорщину.

Аджі Лябіб натякнула на можливі методи розв’язання проблеми: “Я думаю, що ми повинні мати сміливість ухвалювати рішення: йти до кінця, активувати статтю 7 до кінця, яка передбачає припинення права вето”.

Варто згадати, що 2018 року Європейський парламент вже запускав перший етап процедури за статтею 7 проти Угорщини, але той процес зайшов у глухий кут. Процедура так і не дійшла до наступної стадії, що передбачає найсерйознішу політичну санкцію, яку Євросоюз може накласти на країну-члена – призупинення права голосу під час ухвалення рішень ЄС.

Санкції проти Угорщини як початок реформ у керівних механізмах Євросоюзу

Саме тому голова бельгійського МЗС наголосила на необхідності суттєвих змін вже зараз: “Це момент істини. Або ми виконуємо свої обов’язки, що вимагає політичної мужності та сили волі. Або ми створюємо механізми, які не працюють. Тож ми маємо зробити вибір”.

Від цих змін залежить майбутнє ЄС, про що Лябіб теж прямо заявила в інтерв’ю: “Якщо ми йдемо до кінця з цим механізмом, він повинен працювати. Якщо він не працює, ми повинні його реформувати. Це майбутнє Європейського Союзу”.

Крім того, це, на її думку, має служити нагадуванням всім іншим членам Євросоюзу: “Це також нагадування про те, що бути членом Європейського Союзу означає поважати цінності, мати права, доступ до фондів, бути частиною єдиного ринку, поважати цінності свободи, свободи вираження поглядів і незалежності судової системи”, – сказала Лябіб.

Бельгійську ініціативу підтримує сусід Угорщини Австрія

Не менш цікавим моментом можна вважати те, що пропозицію Бельгії продовжити процедуру позбавлення Угорщини права голосу підтримала Австрія – країна, яка мала з Угорщиною велику спільну історію в рамках Австро-Угорської імперії.

Голова міністерства закордонних справ Австрії Александер Шалленберг сказав про розчарування політикою офіційного Будапешта. “Ми очікуємо, що всі 27 членів ЄС повністю дотримуватимуться принципів, на яких заснований наш спільний Союз. Виходячи з цього, ми підтримуємо суворе продовження процедури за статтею 7 щодо Угорщини”, – зазначив він.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Німеччина та інші країни ЄС також можуть підтримати покарання Будапешта

Крім того, схоже, що представники Німеччини в Європейському парламенті також не проти підтримати бельгійську ініціативу.

“У Європарламенті Угорщину давно обговорюють як складний випадок”, – зазначив очільник політичної групи “Європейська народна партія”, євродепутат від Німеччини Манфред Вебер, натякаючи на проблеми з демократією та верховенством права в Угорщині. – Я хотів би побачити, що відповість нам Європейська Рада на наш запит ініціювати сьому статтю”.

Також заклики “здолати шантаж Орбана” прозвучали в словах віцепрезидента групи соціалістів, португальського євродепутата Педро Маркуса та німецької євродепутатки від Зелених Террі Райнтке. Вона взагалі закликала не вигадувати складних юридичних конструкцій, щоб ухвалити рішення про фінансову допомогу Україні без Угорщини, а обрати “простіший шлях – діяти відповідно до сьомої статті”.