Підводні археологи з “Врак” (Vrak) – шведського музею морської археології в Стокгольмі, підняли із затонулого корабля дерев’яну бочку, наповнену Осмондським залізом. Корабель XVI століття затонув біля Балтійського узбережжя Швеції.  

Про це пише Heritage Daily.  

Осмондське залізо – це вид заліза, що виробляється шляхом плавлення чавуну в горні. Воно було ключовим експортним продуктом Швеції від Середньовіччя до XVII століття.

Судно, яке отримало назву “Затонулий корабель Осмонда”, вперше знайшли 2017 року поблизу Даларо на Стокгольмському архіпелазі. Згідно з дендрохронологічним аналізом, це судно, збудоване у стилі клінкерної кладки, коли краї дощок корпусу накладаються одна на одну, датується 1540-ми роками.

Близько 1553 року палубу відремонтували деревиною, зрубаною в південній Фінляндії, що свідчить про інтенсивне використання та обслуговування судна.

Затонуле судно залишається напрочуд неушкодженим, його головна щогла все ще стоїть, а значна частина вантажу збереглася. Археологи виявили на місці 30 бочок, 20 з яких містили залізо, а решта – дьоготь, попіл та масло.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Крім того, розкопки виявили значну кількість риб’ячих кісток і оленячих рогів сімейства Cervidae, ймовірно, призначених на експорт для виготовлення гребінців, що виділяє різноманітність вантажу корабля.

Бочка із залізом зараз перебуває на консервації.

“Її було неймовірно важко підняти через її вагу та глибину, на якій бочку виявили”, – розповів Джим Ханссон, керівник проєкту та морський археолог музею “Врак”.