У Москві затримали відомого французького політолога Лорана Вінатьє, який вивчає країни Центральної Азії, росію, Чечню і Кавказ.

48-річного іноземця звинуватили у зборі відомостей про військову діяльність РФ. Затримання відбулося 6 червня за участю співробітників російського Слідчого комітету.

В офіційній заяві Слідкому РФ не розкривається прізвище затриманого, але за даними РЕН ТВ, йдеться про Лорана Вінатьє, співробітника Центру гуманітарного діалогу в Женеві. У відомстві зазначають, що затриманий не подав документи для включення себе до реєстру “іноагентів”, хоча зобов’язаний був це зробити.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Вінатьє неодноразово відвідував Росію та проводив зустрічі з російськими громадянами, з’ясували російські силовики. Проти нього порушено кримінальну справу за ухилення від виконання обов’язків, передбачених законодавством про іноземних агентів (ч. 3 ст. 330.1 КК РФ). Це звинувачення менш серйозне, ніж звинувачення у шпигунстві.

Наразі інших подробиць немає, а посольство Франції у Росії затримання не коментувало.