Одеські правоохоронці викрили групу шахраїв, які ошукали людей на майже 120 тисяч гривень, використовуючи нову схему на онлайн-платформі оголошень OLX.

Зловмисники створили фішинговий сайт, що імітував дизайн “OLX Доставка”, щоб викрадати дані платіжних карток покупців. За даними слідства, постраждали вже щонайменше чотири особи.

Як працювала схема:

Шахраї розміщували оголошення про продаж товарів на OLX. Коли покупець цікавився товаром, вони пропонували йому “безпечний спосіб покупки” через “OLX Доставка”. Замість справжнього посилання на OLX Доставка, шахраї надсилали фішингове посилання, яке візуально не відрізнялося від оригіналу. При переході за фішинговим посиланням та введенні даних платіжної картки, шахраї отримували доступ до рахунку й могли знімати з нього гроші.

Як не стати жертвою шахрайства:

Перевіряйте URL-адресу сайту. Переконайтеся, що ви перебуваєте на доменному імені OLX, а не на схожому сайті-двійнику.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Не переходьте за посиланнями з незнайомих джерел. Навіть якщо посилання надійшло від продавця на OLX, краще перевірити його вручну.

Не вводьте дані платіжної картки на сторонніх сайтах. Оплата за товар на OLX має відбуватися лише через офіційні канали платформи.

Уважно читайте повідомлення від продавців. Зверніть увагу на граматичні помилки та нетипові формулювання, які можуть свідчити про шахрайство.