Після критики президента України Володимира Зеленського статті головнокомандувача Збройних сил України (ЗСУ) Валерія Залужного у The Economist стосовно ситуації на фронті, західні ЗМІ побачили у цьому “розкол в українському керівництві”.

Журналісти The New York Times вважають, що заява Зеленського є “яскравим публічним докором, який сигналізував про розрив між військовим і цивільним керівництвом”.

Зазначається, що “публічна сварка” між генералом та главою держави виникла у непростий для України час – коли керівництво виборює для збройних сил допомогу та “воює” на дипломатичному фронті.

“Операції України вздовж зіткнення не дали жодного прогресу, але призвели до великих втрат з обох сторін, і Україна стикається з посиленням російських атак на сході. Водночас у деяких європейських столицях та серед членів Республіканської партії США зріс скептицизм щодо допомоги Україні”, – пише видання.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Розкол між керівництвом, вважають журналісти, продемонструвало й звільнення без пояснень командувача Силами спеціальних операцій генерала Віктора Хоренка – кадрова політика у війську є прерогативою Залужного. І хоча Зеленський заявив, що звільнив Хоренка з ініціативи міністра оборони, це не проясняє того факту, чому Залужного не поінформували про це кадрове рокірування.

Цей крок, на думку NYT, сприймається як “політично орієнтоване рішення”.