Політики, аналітики та суспільство прокоментували статтю журналу Time про президента України Володимира Зеленського, війну та корупцію.

Цей матеріал викликав бурхливу реакцію в соціумі: хтось критикує владу, хтось незадоволений самою статтею, а інші залишились пригніченими після прочитання.

Про що йдеться у статті Time?

У кінці жовтня журналіст Time Саймон Шустер опублікував статтю про президента Володимира Зеленського з його фото на обкладинці, де був напис: “Ніхто так не вірить у нашу перемогу, як я. Ніхто. Самотня боротьба Володимира Зеленського”.

За словами автора матеріалу, у Зеленського виникли проблеми із тим, щоб втримати увагу світу, зокрема США, до війни в Україні, особливо після нападу Сектора Гази на Ізраїль.

Шустер пише, що президент України вірить у перемогу своєї країни, але анонімний помічник Зеленського заявив, що той обманює себе і Україна аж ніяк не виграє.

Там згадали про корупцію в Україні, яка турбує західних партнерів, але знову ж таки “радник президента” на правах анонімності сказав, що “люди крадуть так, ніби завтра не настане”.

Як влада відреагувала на статтю про Зеленського?

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак спочатку опублікував посилання на статтю у своєму Telegram-каналі та рекомендував її почитати, але цей допис був видалений.

Своєю чергою радник керівника ОП Михайло Подоляк назвав матеріал Саймона Шустера його суб’єктивною точкою зору. Він додав, що анонімні джерела, на які опирається журналіст, ймовірно, не мають доступу до потрібної інформації, і тільки щось і десь чули, бажаючи збільшити свою вагу.

За словами Подоляка, Зеленський не почувається розлюченим або зрадженим через поведінку західних партнерів. Українська влада відкрито спілкується з представниками інших країн про постачання зброї та іншу допомогу.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що сумнівними є ці аноніми, нібито з оточення президента. На його думку, якщо хтось і вважає, що Україна не зможе перемогти, то йому не треба бути поруч з президентом.

Данілов переконаний, що правоохоронні органи повинні з’ясувати та пояснити суспільству, що це за анонімні співрозмовники, які не вірять у свою країну.

Реакція політиків та активістів

Нардеп від “ЄС” Олексій Гончаренко вважає, що зараз настала криза, а США натякають Зеленському про необхідність підготовки запасного плану. Він звернув увагу, що влітку 2022 року Зеленський нагородив орденом “За заслуги” ІІІ ступеня Саймона Шустера.

Нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк вважає, що республіканці з Бюджетного комітету Палати представників хочуть прозорості і звітів, куди йдуть американські гроші в Україні. Вони також вимагають від Білого дому чіткої стратегії про те, що очікується від цієї допомоги. На думку Железняка, на американських політиків та сенаторів сильно впливають корупційні скандали в Україні та подібні статті, як у Time.

Очільник ГО “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін побачив у статті Time кілька твердих звинувачень. До прикладу, очільника Міноборони звільнили тільки через пів року після корупційного скандалу із завищеними цінами на закупівлю їжі. Це сталося тільки під тиском наступних скандалів.

Крім цього, Шабунін вважає, що наступним світові ЗМІ напишуть про 30+ гучних корупційних схем, які закриють через старання чинних нардепів.

Як статтю Time про Зеленського оцінюють експерти

Політолог Володимир Фесенко вважає цей матеріал дуже неоднозначним і суперечливим. Українці сприйняли інформацію крізь призму свого ставлення до Зеленського. Кожен знайшов у цій статті своє і реагував здебільшого емоційно, аніж раціонально.

За його словами, у статті не є головною тема корупції. У ній йдеться про драматичний вибір, який незабаром постане перед українцям: як далі воювати та що робити, якщо ЗСУ не вистачає ресурсів, щоб продовжувати війну.

Український журналіст Віталій Портников теж вважає, що матеріал занадто емоційно сприйняли в нашому суспільстві, що свідчить про те, що українці бачать картинку світу зовсім інакше за західних журналістів, та й реальності. Він додав, що не спростовує викладених фактів у статті.

Реакція українців на резонансний матеріал Time

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Інвестиційний банкір Сергій Фурса вважає статтю сигналом, який не можна ігнорувати. Натомість деякі українці висловили припущення, що анонімним джерелом з оточення Зеленського є Арестович.

Також цей матеріал навали пропагандистський прийомом “60х40”, який гарно зайшов “споживачам”, зокрема і в Україні. Адже всі російські ЗМІ радіють негативні статті Time про Україну.

Хтось з користувачів мережі не виключив, що стаття проплачена росією. Тому не дивно, що її підхопили українські опозиціонери та представили як провал Зеленського та уряду.

Зауважимо, що Саймон Шустер – американський журналіст, який народився у Москві. Він вже 10 років працює в Time. Від 1024 року почав писати про російську агресію проти України. Після статті проти збиття російськими окупантами малайзійського “Боїнга” на Донбасі журналісту заборонили вʼїзд до РФ.

У квітні 2022 року Шустер два тижні провів із президентом України та його оточенням. Після цього він написав статтю для Time, номер якого вийшов із світлиною Зеленського.

Крім цього, українська журналістка Дарія Гірна розповіла, що Шустер займався маніпуляціями та звинуватив “Азов” в рекрутингу ультраправих націоналістів по всьому світу.