В Україні можуть заборонити маркетплейси, на яких можна порівняти ціни на ліки та забронювати їх в аптеках. Зараз такі послуги надає низка майданчиків, діяльність яких можуть припинити через проєкт постанови Кабміну “Про внесення змін до ліцензійних умов…”. Проєкт поки що на етапі обговорень. Якщо його ухвалять, розміщувати інформацію про ліки можна буде на сайтах, які отримали ліцензію на продаж ліків.

Проти такої ідеї вже виступили і пацієнтські організації, і, звісно, самі маркетплейси. Однак навіть мережі аптек не зацікавлені в змінах, які пропонують чиновники. Про те, до чого може призвести закриття маркетплейсів, читайте в матеріалі.

Як працюють маркетплейси і що буде без них

В Україні частину ліків (у деяких мережах близько 18%) продають через маркетплейси: тобто сайти, на яких розміщено пропозиції від більшості мереж аптек. Українці “гуглять” необхідний лікарський засіб і потрапляють на маркетплейс. Тут можна побачити перелік найближчих аптек, де продаються ці ліки, а також ціни на них. За допомогою маркетплейсу можна забронювати ці ліки, а потім прийти в аптеку і купити їх. Така сама система працює і в деяких країнах ЄС, наприклад, у Польщі.

Частка маркетплейсів на ринку зростає. Вони не просто дали можливість бронювати ліки, головне – це дозволяє порівнювати ціни та обирати там, де дешевше. Проте нещодавно на сайті Держлікслужби опублікували проєкт постанови Кабміну, яка змінює умови. Нові правила передбачають, що “розміщення пропозицій щодо продажу лікарських засобів за попереднім замовленням споживача може здійснюватися лише на вебсайті ліцензіата, який має право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами”.

Ця норма фактично прописана під маркетплейси і передбачає, що тепер їм треба отримувати ліцензію аптеки для продовження роботи. Опитані представники ринку вважають, що це призведе до їх закриття.

Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів розповідає: заборона маркетплейсів може негативно вплинути на ціни в аптеках. Зараз мережі вимушені конкурувати між собою, тому пропонують акції, зменшують свою маржинальність і роблять все, аби отримати конкурентну перевагу.

“Від заборони прайсагрегаторів і маркетплейсів виграють мережі, які будуть продавати ліки за такими цінами, за якими захочуть. Є, наприклад, ЛІКИ.ЮА, які, як на мене, найбільше дотримуються лояльної цінової політики. Можна відкрити їхній сайт, обрати лікарський засіб, побачити, в яких аптеках він продається і за якою ціною. Обрати там, де вигідніше, і забронювати ці ліки, прийти і забрати в аптеці. Якщо не буде маркетплейсів і прайсагрегаторів, аптекам не буде потрібно конкурувати за нас, пацієнтів, на відкритих майданчиках. Для довідки: аптеки заохочують бронювання онлайн саме знижками, середній розмір яких – 15% (буває і 20%)”, – розповідає Віктор Сердюк.

Всеукраїнська Рада захисту прав та безпеки пацієнтів звернулась і в Кабмін, і в Держлікслужбу з проханням відмовитись від затвердження проєкту постанови. Президент організації розповідає: на одній із конференцій йому вдалось поговорити з представником Держлікслужби. “Вийшла така конструктивна дискусія, представник служби визнав, що тут є багато питань. Поспішно таке рішення не можна ухвалювати”, – пояснює президент організації.

У забороні маркетплейсів також не зацікавлені і мережі аптек. В’ячеслав Сауц, меркетинг-директор однієї з найбільших мереж аптек, розповідає: “Якщо все-таки маркетплейси перестануть працювати, то великі мережі постраждають від цього найбільше, оскільки це загрожує втратою товарообороту”. Наприклад, у мережі, яку представляє Сауц, близько 18% продажу ліків відбувається через маркетплейси.

Юрій Чертков, засновник ЛІКИ.ЮА, впевнений, що закриття всіх маркетплейсів призведе до зростання цін на 15% одразу. “За моїми оцінками, ціни відразу зростуть щонайменше на 15% того самого дня, коли заборонять маркетплейси, з поступовим збільшенням. Я часто буваю в аптеках, фармацевти нерідко самі бронюють ліки на маркетплейсах для того, щоб пацієнт заощадив гроші. Аптечні мережі зараз говорять про клієнтоорієнтованість. Отже, фармацевти намагаються дотримуватися цього принципу, навіть якщо для цього потрібно трохи схитрувати з системою і заощадити людині гроші”, – каже він.

Чи заборонять маркетплейси?

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Голова Держлікслужби Роман Ісаєнко зазначив, що відомство відкрите до обговорень, а коментарі щодо проєкту нададуть згодом. Також Ісаєнко уточнив, що проєкт на етапі слухань, а до всіх зауважень та застережень з боку учасників ринку готові дослухатись. У МОЗ додали: закривати маркетплейси не планували, таке рішення не ухвалювали і не обговорювали.

“Маркетплейси фактично надають інформаційні послуги, вони не ліцензіати. Фактично вони мають давати можливість порівнювати ціни в різних аптеках. Дійсно, це корисна можливість. Це стимулює конкуренцію між мережами. Однак є певні ситуації, коли має бути регуляція (наприклад, щоб на маркетплейсах розміщали тільки ліки, які мають державну реєстрацію препарату. – Ред.). Зараз маркетплейси не отримують ліцензію, отже, їх діяльність важко регулювати”, – каже співрозмовник у МОЗ.

При цьому співрозмовник у МОЗ погоджується, що діяльність маркетплейсів не можна назвати реалізацією ліків, вони лише надають можливість їх бронювати в аптеках. Тому і вимагати від них отримувати ліцензію, яку мають отримувати аптеки, дивна. Маркетплейси надають скоріше інформаційні послуги.

Представники Держлікслужби пообіцяли вже цього тижня озвучити свою позицію, враховуючи звернення від представників бізнесу та пацієнтських організацій.