Звільнений з полону український боєць Орест Грицюк розповів про знущання, яких він зазнав від представників Червоного Хреста РФ.

За його словами, під час обіду в колонії на окупованій Донеччині “правозахисники” ходили між столами, де сиділи полонені, і знущалися з них, називаючи “свинями”.

Грицюк також розповів, що чоловік, який знущався з полонених, знімав їх на камеру, кричав на них, тряс кулаком і плескав по спині.

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) заперечує причетність до цих інцидентів.

Представник МКЧХ в Україні Ашіль Деспре заявив, що український боєць неправильно ідентифікував людей, які знущалися з нього.

Водночас директорка регіонального управління МКЧХ Аріана Бауер запевнила, що на окупованих територіях України немає співробітників російського Червоного Хреста.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Автори розслідування “Медузи” припускають, що російський Червоний Хрест може використовувати “проксі-організації” на окупованих територіях.

У 2022 році МКЧХ вже визнав, що його співробітники не змогли належним чином захистити українських військовополонених у Оленівці, де внаслідок теракту загинули десятки людей.