У результаті обміну полоненими 31 травня до України повернулася Мар’яна Чечелюк, 24-річна слідча з Маріуполя, яка провела два роки в російському полоні. Вона пережила катування, голодування та жорстокі умови утримання, але не зрадила свою країну. Фотографії повернення Мар’яни оприлюднив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Мар’яна потрапила в полон після того, як разом із сестрою намагалася евакуюватися з “Азовсталі” 1 травня 2022 року. Обидві дівчини мали евакуюватися до підконтрольного Україні Запоріжжя, але натомість їх доставили до окупованого села Безіменне. Сестру залишили на місці, а Мар’яну відправили до СІЗО в Донецьку, звідки вона згодом була перевезена до російського Таганрога.

Під час перебування у полоні Мар’яна зазнала численних тортур. Її били, морили голодом, тримали в ізоляції. Через знущання здоров’я дівчини сильно погіршилося: розвинулися серйозні респіраторні проблеми, почало випадати волосся, з’явилися проблеми з жіночим здоров’ям. У серпні 2023 року її перевезли до окупованого Маріуполя в критичному стані.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Попри тяжкі умови, Мар’яна двічі відмовилася від пропозицій співпраці з російськими спецслужбами. Вони обіцяли їй великі фінансові вигоди та погрожували, але дівчина залишилася вірною Україні. Мати Мар’яни, Наталія, розповіла, що дочка перебувала в повній інформаційній ізоляції та не мала контактів із родиною, хоча родичі постійно намагалися зв’язатися з нею.

Родина Чечелюк неодноразово зверталася до міжнародних організацій із проханням допомогти звільнити Мар’яну, але їхні зусилля не мали успіху. Навіть поїздка до штаб-квартири Червоного Хреста у Женеві не дала результатів. Наразі Мар’яна нарешті повернулася додому, але їй ще належить відновлюватися після пережитого.