Найскладніший період, на думку українських банків, чекає на країну в найближчому півріччі.

Про це повідомив Zn.ua.

Свої прогнози у Центрі біржових технологій обґрунтовуються змінами на ринку банківських депозитів. З початку року рівень ставок за депозитами знизився, найбільше скорочення відбулося у найкоротших 3-місячних вкладах. Відсоткова ставка знизилася з 14,25% до 13,5% річних. Також зменшилася ставка і за річними вкладами, з 14,22 до 13,7%, для вкладів на 6 місяців, зміни найменші: з 14,84 до 14,35%.

«Здається, що різниця невелика. Але вона дає зрозуміти, як банки бачать свою відсоткову політику на рік уперед. Чим вище вони тримають відсоткові ставки за періодом, тим небезпечнішим він їм здається», – пояснив експерт.

Він зазначив, що якщо спиратися на банківську логіку – найбезпечніший період, враховуючи відсоткову політику банків, це найближчі три місяці приблизно до липня, адже ставки тут найнижчі.

Найважчий, на думку банкірів, період – найближче півріччя з піком кризи у серпні-вересні-жовтні. Ставки тут найвищі. Загалом такий прогноз добре збігається і з військовими очікуваннями, і з політичними.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

На їхню думку, це добрий і відносно надійний покажчик. Інвестору здебільшого слід, так би мовити, йти за високою процентною ставкою. Нині це 6-місячний депозит. А потім можна буде переглянути умови інвестицій.Банкіри не виключають, що й самі банки їх переглядатимуть, якщо, наприклад, військові дії загостряться, або не вдасться відновити енергосистему до початку опалювального сезону, або проблеми з наданням західної підтримки Україні не будуть вирішені.

“На жаль, у наш час щось планувати навіть на рік – це розкіш, який ніхто собі не може дозволити”, – сказав аналітик компанії “Центр біржових технологій” Максим Оріщак.