Медики дали поради, як мінімізувати негативні наслідки для здоров’я людини через переведення годинників.

В останню неділю березня українці перейдуть на літній час, а стрілки годинники переводяться на одну годину вперед о 3:00 ранку, щоб встановити час на 4:00 ранку. Зараз це робиться автоматично. Проте наш організм так просто не переведеш.

Хоч більшість людей адаптується до цих змін швидко та непомітно для організму, але існують дуже вразливі люди. Переведення годинників може мати негативний вплив на людей із серцево-судинними захворюваннями, пенсіонерів, а також тих, хто змушений рано вставати на роботу.

Порушення циркадних ритмів сну, що впливають на усі біологічні процеси організму, має негативні наслідки. Коли ми засинаємо раніше і прокидаємося раніше, то наш “внутрішній годинник” вимагає час на перелаштування. Якщо не допомогти, то може погіршитися робота серця, погіршаться когнітивні функції, з’являться тривога, депресія, погіршиться настрій.

Лікарі радять завчасно почати готуватися до переходу на літній час. Тоді це не буде для вас шокуючим. Якщо ви прокидаєтеся о 06:00, то поставте будильник на 06:20 у неділю. Тоді можна легше прокинутися в понеділок у звичній шостій годині.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

В цей період спеціалісти радять більше гуляти на свіжому повітрі вдень, добре снідати та займатися спортом.

Людям з серцево-судинними захворюваннями варто контролювати тиск, приймати ліки та обговорити з сімейним лікарем можливі ризики зміни часу. Загалом треба прислухатися до організму та порад медиків.