Видання The Atlantic заявило, що Росія завдає дальніх ударів по Україні завдяки супутникам від американських компаній. 

Журналісти видання провели розслідування, яке свідчить про те, що Росія використовує супутникові зображення, надані американськими компаніями, для здійснення дальніх ракетних ударів по Україні.

Зазначається, що російські військові, ймовірно, отримують супутникові зображення від американських компаній, таких як Planet і Maxar, для планування та здійснення ударів по українських об’єктах.

Журналісти виявили “десятки тисяч” випадків, коли зображення українських об’єктів, зроблені за кілька днів або тижнів до того, збігалися з ракетними ударами по них.

Американські компанії стверджують, що вони ретельно перевіряють своїх клієнтів, щоб запобігти зловживанням, але українська влада підозрює, що Росія може використовувати сторонні компанії для обходу цих обмежень.

Деякі експерти закликають до більш жорсткого регулювання комерційних супутникових знімків, щоб запобігти їх використанню в агресивних цілях.

Джерело в українському військовому відомстві повідомило, що російські крилаті ракети часто спрямовуються на цілі, які були сфотографовані американськими супутниками за кілька днів або тижнів до того. Журналісти проаналізували дані та виявили “десятки тисяч” збігів між запитами на супутникові зображення українських об’єктів та наступними ракетними ударами по них.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Представники Planet і Maxar заперечують будь-які порушення з їхнього боку, стверджуючи, що вони дотримуються американського законодавства та ретельно перевіряють своїх клієнтів.

Українська влада підозрює, що Росія може використовувати сторонні компанії для обходу обмежень на продаж супутникових зображень.

Експерти з питань безпеки закликають до більш жорсткого регулювання комерційних супутникових зображень, щоб запобігти їх використанню в агресивних цілях.