Грошове дерево, також відоме як товстянка, красула і рідше нефритове дерево, додає кімнатному садку екзотичного вигляду. Воно має товсте і міцне на вигляд стебло з овальними м’ясистими листками і росте розлогим кущем. Як і майже всі сукуленти, вона добре приживається в умовах квартири, але неохоче цвіте.

Втім, досвідчені любителі кімнатних рослин твердять, що красулу теж можна стимулювати розпуститись. Її квіти нагадують невеличкі білі або рожеві зірочки, зібрані у досить пишні суцвіття. Що потрібно зробити, щоби рослина порадувала свого власника цим чудовим видовищем?

Коли може зацвісти грошове дерево?

У північній півкулі сезон цвітіння красули випадає на зимові місяці і початок весни. У цю пору на батьківщині сукулента стоїть тепла та суха погода, але ночами стає відчутно прохолодно.

Щоби змусити рослину розпуститись, їй потрібно забезпечити умови, схожі до природних. Для цього доведеться постаратись, адже відтворити їх може бути непросто – красула може серйозно постраждати, якщо порушити рамки оптимального для неї режиму.

Вік рослини

Загалом молоді красули цвітуть рідше. Щоби ваше грошове дерево розпустилось, дочекайтесь, коли воно досягне віку щонайменше трьох-чотирьох років. Тільки після цього пробуйте помістити її в умови, які стимулюють цвітіння.

Вологість

Грошове дерево родом з Південної Африки, де вдень спекотно і сухо, а ночами прохолодно. Зазвичай умови в приміщенні занадто вологі, щоб рослина могла розпуститись. До того ж повітря необхідної їй сухості може бути дещо дискомфортним для людей. Тому, якщо ви хочете помилуватись дивом цвітіння красули, доведеться поступитись власним комфортом і довести вологість повітря у приміщенні, де вона росте, до мінімальних позначок за допомогою осушувачів та інших пристроїв.

Полив

Щоби випустити бутони цей сукулент не потребує сильного зволоження. Тому напередодні відповідного сезону зменшіть кількість поливу. Давайте землі у горщику просихати повністю і підливайте рослину мінімально. Зрештою, сукуленти створені, щоби добре переносити навіть повну посуху.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Сонячне світло

Красулам потрібно багато світла, щоб добре рости та цвісти. Тому, щоби змусити її розпуститись, перенесіть горщик туди, де вона отримуватиме від 8 до 12 годин яскравого прямого сонячного світла. Або ж забезпечте його за допомогою фітолампи.

Температура

Оптимальним температурним режимом для цвітіння красули є приблизно 15 градусів тепла за Цельсієм. Але, щоби не заморозити тропічну рослину, не допускайте, щоби температура для неї опускалась до 10 градусів та нижче.