Здебільшого люди бояться тарганів, намагаються їх позбутися натуральними засобами та іншого побутовою “хімією”.

Кореспондентка BBC Future Рейчел Нувер з’ясувала всю правду про цих шкідників та їхні стосунки з нами. За її словами, для деяких людей таргани – не просто комахи, але й своєрідні психологічні тригери і травматичний досвід.

Професор природничих і гуманітарних наук Університету Вайомінгу Джефф Локвуд пояснив, що таргани виробили звички, завдяки яким пристосувалися до життя з людьми. Саме наше існування їм дозволяє процвітати та розмножуватися.

Таргани, які не переносять хвороби та не живляться кров’ю людини, але можуть спровокувати харчове отруєння, були ще у стародавньому Римі та Єгипті, а сморід від них швидко поширювався всьому світу. До 19 століття ці комахи вже панували у більшості країн світу.

Канадський ентомолог Річард Каае вважає, що таргани – це комахи, яких люди бояться найбільше у світі. Цьому навіть є наукова назва – кацарідафобія. Таргани лякають людей своєю непередбаченістю, неприємним виглядом, феноменально швидкими рухами і тим, що ніби зовсім не бояться людей. Крім цього, їхній сморід, зумовлений тим, що вони зберігають азотисті відходи, зокрема сечову кислоту, у своїй жировій тканині. Через свій слиз вони виділяють віск на основі ліпідів, який допомагає не втрачати вологу.

Таргани дуже плодючі і їх вкрай важко вивести. Вони можуть розмножуватися, якщо у них буде достатньо їжі, а за кілька років їм може бути 2-3 мільйони особин. У їжі вони не перебирають: папір, трава, залишки їжі тощо. Були випадки, що таргани відгризали вії людям, які спали. Це відбулося на човнах ВМС та дитячих спальнях.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Одна із основних причин страху – таргани порушують особистий простір своїх жертв, близько підбираються, а жертва немає контролю. Така взаємодія точно небажана та викликає сильний стрес. Небезпека від тарганів може підстерігати у будь-кому місці.

Щоб подолати страх, експерти радять вдатися до доповненої реальності, тобто проєктувати комп’ютерні зображення в реальний світ. Так можна побачити ніби уявні таргани бігають по вашому тілу. Це допомагає знизити тривожність.

Другий спосіб – когнітивна поведінкова терапія в поєднанні з експозиційною терапією. Ці методи лікування дають можливість жити з цими істотами, контролюючи себе.