Незалежні експерти, що знаються на інженерії та вибухівках, зійшлися на думці, що греблю Каховської ГЕС у Херсонській області було зруйновано зсередини закладеною вибухівкою.

Як пише видання The New York Times, росіяни могли підірвати греблю, аби створити аварійну ситуацію на Запорізькій атомній електростанції та зупинити очікуваний український наступ.

Експерти, які дали виданню коментарі, попередили, що наявні докази обмежені, але те, що саме внутрішній вибух спричинив руйнування дамби, є найімовірнішим поясненням.

Вони пояснили, що судячи з перших кадрів зруйнованої греблі, можна зробити висновок, що це був вибух у замкнутому просторі з енергією, направленою на конструкцію навколо нього. Якби це була атака ззовні бомбою чи ракетою, то руйнування були б не такими значними.

Професор техніки та експерт з вибухових речовин з Університету Іллінойсу Нік Глумак пояснив: “Навіть пряме попадання може не зруйнувати дамбу”.

Професор інженерії з Університету Мериленду, член Національної інженерної академії Грегорі Б. Бечер, який вивчав руйнування дамб пояснив, що греблі можуть руйнуватися, однак інцидент на Каховській ГЕС “виглядає підозріло”.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

За його словами, деякі дамби не витримували надзвичайно сильних потоків води. Однак у такому випадку руйнування були б іншими. “Зазвичай такий провал починається з земляної частини дамби на будь-якому березі, — пояснив професор Бечер.

Він додав, що фотографії та відео показують, що Каховську дамбу спочатку прорвали посередині, поруч з електростанцією, яка примикає до берега (частина, контрольована російськими бойовиками). Він нагадав, що спочатку обидва кінці дамби здавалися цілими й зруйнувалися вже потім.

“Поєднання пошкоджених шлюзів і високої води може відірвати кілька воріт, але це не означає, що вони розірвуть таку велику частину дамби”, – сказав експерт.