Країни, лояльні до Росії, виступили з пропозицією щодо повернення викрадених російськими окупантами українців. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів про це під час телемарафону, зазначивши, що така ініціатива прозвучала під час Саміту миру у Швейцарії.

“Деякі країни, які традиційно мають гарні стосунки з РФ, вперше заявили, що вони готові запропонувати свої канали комунікації з російською стороною. Я не можу поки назвати ці країни, але скажу відверто, що ми не очікували саме від таких країн таких позицій”, – сказав Лубінець.

Він підкреслив, що пропозиція від союзників Росії стала несподіванкою для української делегації.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

За словами омбудсмена, питання повернення українських полонених з Росії обговорювалося у закритому режимі. Це дозволило багатьом країнам висловити свою справжню думку з приводу дій Росії й презентувати напрацювання щодо повернення українців.

Лубінець наголосив, що така відкритість і готовність до співпраці з боку лояльних до РФ країн є важливим кроком у напрямку розв’язання гуманітарних питань.