Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на публікацію російською омбудсменкою Тетяною Москальковою “списку українських військових, які хочуть додому”.

Москалькова 14 червня оприлюднила список з 430 українських військовополонених, які, за її словами, “готові найближчим часом повернутися додому за умови обміну на російських солдатів”. Вона закликала Лубінця “активізувати процес обміну”.

Лубінець висловив здивування такою публікацією, адже того ж дня Україна передала Росії листи від полонених, але представники РФ не озвучували прохань про повернення своїх військовослужбовців.

“Дивним виглядають “списки військових, які готові повернутися”, адже Україна готова забрати всіх своїх захисників, зокрема за формулою “всіх на всіх”, – зазначив український омбудсмен. Він додав, що Україна створила змішані медичні комісії і досі чекає на подібні кроки від Росії.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

На думку Лубінця, подібні заяви з боку Росії напередодні Саміту миру у Швейцарії є “не більше як провокацією”.

Він підкреслив, що Україна не проводить обміни, а займається репатріацією військовополонених, відповідно до Женевських конвенцій. Україна також запропонувала Росії спільні моніторинги стану здоров’я військових, які повертаються.