Чотири країни-союзниці підтвердили передавання Україні винищувачі F-16. Як розповів начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов майже всі країни, в яких на озброєння є F-16, поступово переозброюються на F-35. Тому з часом Україна матиме більше винищувачів. 

У Повітряних силах також заявили, що частина з переданих Україні F-16 буде базуватись за кордоном. Вони залишаться в центрах, де будуть використовуватись для підготовки наших пілотів і авіаційного персоналу.

Як зазначив для “РБК- Україна” експерт інформаційно-консалтингової агенції Defense Express Іван Киричевський, базування F-16 за кордоном зовсім не означає, що вони перебуватимуть, наприклад, у Польщі чи Румунії і за потреби оперативно вилітати та виконувати бойові завдання поряд з лінією фронту.

“Такі припущення та ідеї впираються в один важливий момент: це буде надто далеко до лінії фронту. Наприклад, аеропорт Ряшів (він же Жешув) – основний хаб – розташований приблизно в тисячі кілометрів від лінії фронту. Тобто винищувач спалить все паливо поки туди долетить. А аеродроми, звідки могли б реально злітати винищувачі F-16, на території Польщі чи Румунії розташовані ще далі”, – каже Киричевський.

Експерт додав, що бойовий радіус дії F-16 складає близько 500-600 кілометрів. Тому робити бойові польоти з території країн-сусідів – це технічно неможливо.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

“Ще одна причина, чому частину F-16 хочуть зберігати за кордоном, може полягати в дефіциті в України засобів ППО. Аеродром, на якому будуть базуватись ці винищувачі, в теорії варто буде закрити потужними ЗРК на кшталт Patriot. А щоб розсередити їх по різних аеродромах – таких комплексів, відповідно, потрібно буде більше”, – зазначив Іван Киричевський.

Саме тому командування ЗСУ розглядає варіант, щоб частина бортів залишалась тут і виконувала бойові завдання, а частина – зберігалась за кордоном.