Море на узбережжі окупованого Криму вже прогрілося до 19-20 градусів, проте туристів можна порахувати на пальцях. Найчастіше на пляжах тепер засмагають самі кримчани, а також російські бюджетники, яким дали путівки в санаторії. Зустрічаються і воєнні злочинці, які перебувають тут на відпочинку чи реабілітації. Також тепер на півострів відправляють мешканців інших окупованих територій, зокрема дітей.

Але ця публіка кримський бізнес не влаштовує. Власники не поспішають відкривати кафе, ресторани, магазини і ятки із сувенірами. Тим більше, що частину пляжів західного Криму закрито, там російські військові нарили окопів та набудували укріплень.

На пляжах – вогневі точки

Через “СВО” частина пляжів на заході півострова залишаються закритими, там замість відпочивальників тепер окопи, вогневі точки, а російські військові не допускають туди навіть місцевих.

Це пляжі у Штормовому, Попівці, Молочному, Міжводному. Також пляж від Євпаторії до Прибережного буквально утиканий оборонними спорудами.

Чудовий пляж від Євпаторії до Прибережного повністю готовий до спекотного курортного сезону. Покажіть це відео тим, хто зібрався їхати до Криму на відпочинок. Обстановку романтичного відпочинку під вибухи та стрілянину, серед окопів та укріплень їм гарантовано. А якщо пощастить, то ще й уламок на згадку привезуть – просто у своєму тілі”, – каже один із блогерів, чиє відео опублікував Telegram-канал “Кримський вітер”.

Вогневі точкі виявлені і в районі Новофедорівки у Сакському районі, а також між селищами Миколаївка та Багайли (до декомунізації – Фрунзе) і на Піденному березі, зокрема у Сімеїзі.

Закрита для туристів і частина коси Беляус, яку ще називають кримськими Мальдівами через надзвичайно гарний пляж.

Це було улюблене місце відпочинку тих, хто захоплюється диким туризмом. Але тепер там також облаштувались російські військові.

За словами кримчан, на узбережжі вже немає порівняно безпечних зон (до прильотів по російській базі ППО на горі Ай-Петрі такою зоною ще вважався Південний берег). Російські окупанти перетворили Крим на суцільну військову базу.

Везуть пільговиків та дітей

На початку червня у Криму море вже прогрілося до 19-20 градусів. Перші відпочивальники купаються та засмагають. Але, як і минулого року, пляжі майже порожні. Хіба що у Ялті у вихідні трохи більшає народу на набережній.

Більшість відпочивальників – це ті, хто приїхав на півострів за безкоштовними або пільговими путівками: російські військові та бідні бюджетники.

Також порожні місця у пансіонатах і дитячих таборах активно заповнюють мешканцями окупованих територій. Наприклад, до табору “Артек” збираються привезти дітей із окупованої частини Херсонської області. А всього близько 9 тисяч юних українців окупаційна влада завезе на півострів цього літа.

Ще у табори в червні та серпні привезуть 500 дітей із Бєлгорода. Таке враження, що створюють із них живий щит…

А от купувати путівки до пансіонатів та санаторіїв ніхто не хоче навіть зі знижками в 30-40%. Та й російські пільговики дедалі частіше відмовляються від такої розкоші, бо ніхто не хоче ризикувати.

Навіть не оформлюють броні

Багато готелів на півострові стоять порожні. Власники не хочуть говорити, чи багато місць у них заброньовано на сезон. Але дехто зізнається, що навіть не робить броні, бо після чергового обстрілу люди телефонують і відмовляються від відпочинку.

“Можна навіть у липні приїхати і без проблем знайти житло. Тому що ніхто не знає, якою буде ситуація, що буде з Кримським мостом. І ціни цього року будуть нижчими, ніж торік, бо туристів мало. Ті, хто торік скупився і тримав високі ціни, програли”, – розповідає мешканка Алушти Катерина.

До того ж Крим досі не впорався з наслідками листопадового “шторму сторіччя”. Наприклад, у Кореїзі (ПБК) досі зруйновані пляжі, пірси, набережні, частина пляжів закрита.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Ніхто не захоче відпочивати серед металевих конструкцій, що стирчать.

Також росіяни скаржаться, що крім траси “Таврида” та деяких облагороджених набережних, інфраструктура півострова бажає кращого. Пляжі не доглянуті, у море стікає каналізація, сервіс традиційно поганий.

Питання паркування теж стоїть гостро.

Водночас окупаційна влада зарядила кримських блогерів на повну розхвалювати відпочинок на півострові. Автори відео запевняють, що пляжі забиті, хоча насправді видно, що людей дуже мало. Через це більшість кафе, пляжних магазинчиків та кіосків так і не відкрилися.

Кримська окупаційна влада також видає бажане за дійсне – на їхню думку, вже половина готелів заброньована, і попит зростає.

Але ніхто з них ні слова не говорить про війну, вибухи, небезпеку відпочинку на окупованому півострові. Навпаки, “голова Держради” Криму Володимир Константинов запевняє, що безпеку мешканців та гостей вони забезпечать. При цьому майже розбита Силами оборони України кримська ППО зараз пропускає більшість повітряних цілей…