Вчені попереджають про надзвичайно серйозну загрозу, яка може спричинити масштабну трагедію для людства. Виверження вулкана Ла-Пальма в Іспанії загрожує стерти з лиця землі мільйони людей в Європі та створити небачені хвилі, що рушать через Атлантику.

За словами геолога з Університетського коледжу Лондона, Білла МакГуайри, наслідки цього виверження не обмежуються лише потоками лави й попелом. Існує величезна загроза зсувів ґрунту, особливо для таких недавно створених островів, як Ла-Пальма.

Вчені вважають, що ці швидкоплинні зсуви можуть забрати життя мільйонів людей у Європі та східному узбережжі Америки, пише видання Express.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Виверження також може призвести до збільшення тиску газу, що спричинить розкол острова вздовж лінії розлому. Дослідження показують, що ця лінія простягається не менше ніж на 14,4 кілометра. Зсув ґрунту, рухаючись із величезною швидкістю близько 350 кілометрів на годину, мчатиме схилом вулкана і розпадатиметься на дрібніші частини в океані.

Ці прогнози страшні та тривожні, але вчені закликають не знехтувати їхніми попередженнями. Ретельне вивчення цього потенційно катастрофічного сценарію може допомогти прийняти заходи з попередження та реагування.