12-та бригада “Азов” здійснила ризиковану операцію з захоплення унікального зразка російської бронетехніки.

На початку квітня російські десантники зазнали невдачі під час атаки на позиції української 12-ї бригади “Азов” на сході України. Втікаючи, вони кинули майже неушкоджений танк Т-72Б3М з потужною системою РЕБ для захисту від безпілотників. Це один із найсучасніших танків РФ, який, за словами експертів, раніше не бачили на полі бою в Україні.

Бійці “Азову” протягом трьох ночей випробували, відремонтували та підготували до евакуації 51-тонний Т-72. За словами командира танка з позивним “Крим”, це перший подібний трофей за всю війну. Танк, оснащений масивною системою РЕБ, отримав прізвисько “Цар-танк” або “Цар-РЕБ”.

У ніч на 3 квітня розвідники оглянули танк. Він застряг у колючому дроті на нерозірваній міні, а батареї розрядилися. Наступної ночі сапери очистили територію, а бригада вирішила викрасти танк. Танкісти “Байдар” і “Тенор” під прикриттям піхоти та безпілотників підбігли до Т-72 і повели його без фар. “Тенор”, який був за кермом, нічого не бачив, тому “Байдар” з вежі керував його діями по радіо.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Росіяни, помітивши танк, відкрили хаотичний артилерійський вогонь, не знаючи напрямок його руху. На максимальній швидкості Т-72 влетів у воронку від снаряда, що спричинило струс мозку у “Тенора”. Попри поранення, він зумів вивести танк і дістатися до українських позицій.

Система РЕБ знята з танка для вивчення, а екіпаж “Азову” усунув пошкодження та передав трофейний Т-72 танковому батальйону. На бортах танка написали “Азов”, щоб уникнути дружнього вогню.