Травневі свята в окупованому Криму показали, що нинішній сезон буде не кращим за торішній. Туристів було дуже мало. Хоча так звані кримські представники турбізнесу як мантру повторюють, що на півострів планують приїхати на 25% більше відпочивальників.

І пояснюють це тим, що російські туристи втомилися боятися ракет і вибухів та оберуть Крим через дешевизну.

Вибухи та вогневі точки

Травневі свята вважають у Криму показником того, як пройде літній сезон. А вони, як і минулого року, провалилися. Усе через непогоду та війну.

До того ж наслідки “шторму сторіччя”, який прокотився узбережжям Криму в листопаді минулого року та зруйнував багато набережних і споруд, досі даються взнаки. Наприклад, у Феодосії, Коктебелі, Прибережному, Курортному досі не відремонтовано набережні й не впорядковано пляжі.

“Ми побували у Криму на початку травня, приїхали до Коктебеля, і просто були шоковані від того, яке запущене це селище. Набережна у поганому стані, туристів мало, багато магазинів і кафе біля моря закриті. Якби не екскурсії, які ми запланували, то через кілька днів ми б поїхали”, – поскаржилася туристка з Тюмені Олена.

Відлякує туристів і війна. Дрони, ракети, вибухи, робота ППО – щодня росіяни читають про це у новинах.

“Ну, а де зараз не стріляють? Он, до Москви дрон теж прилітав. А ви на Бєлгород подивіться, що там відбувається. А у Криму все спокійно, вибухи лише на військових об’єктах, кримчан не зачіпає. Ми спокійно собі тут живемо, діти ходять до школи. Звичайно, туристи далі за Ялту, Алушту чи Алупку не їдуть, а у нас тут у західній частині все спокійно, пісочок, море, і все дешевше. Народу мало, тому не будете тут на пляжі штовхатися, не буде черг у кафе”, – запевняє Вікторія із західного Криму.

На заході Криму залишаються закритими пляжі у Попівці, Штормовому, Молочному, Міжводному. Там облаштовані вогневі точки, рух у населених пунктах обмежений, здебільшого не працюють готелі та магазини. Хоча раніше ці населені пункти були досить дешевими та популярними курортами.

Також варто зазначити, що вогневі точки помітили й у районі Сімеїза, біля Берегового та на пляжах Євпаторії.

Бронюють відпочинок лише на липень

Власники готелів та приватного житла запевняють, що бронювання мають. Хоча поки що нібито розписані місця лише на липень.

А от червень, серпень і вересень – вільні. При цьому деякі господарі зазначають, що насправді липень просто заброньовано, але не сплачено. А туристи після кожного нового прильоту по Криму телефонують і скасовують бронь.

Тому не факт, що й у липні на півострів приїде багато гостей. Тим більше, що за цей час багато чого може статися.

Як завжди, пансіонати й санаторії російська влада намагається заповнити бюджетниками, ветеранами, військовими, яких відправляють сюди на реабілітацію. Але навіть бюджетники минулого сезону відмовлялися ризикувати та їхати до Криму, тож путівки пропадали.

Також тепер путівки до Криму масово закуповують для дітей із різних регіонів Росії, зокрема сюди відправляють школярів із Бєлгородської області.

Крим дешевший, але не набагато

Оренда житла на кримських курортах дешевша за Сочі, але не настільки, щоби їхати сюди лише заради економії.

Наприклад, навіть сумнівна статистика окупаційної влади Криму показує, що ціни на готелі у травні трохи зросли порівняно з минулим роком. Так, на 2 травня 2023-го середня ціна номера на півострові становила близько 2400 руб. (1200 грн). А цього року ціни були на 200-260 руб. вищі.

Різниця, на перший погляд, незначна, але ця тенденція показує, що нічого в Криму не дешевшає, попри провальні сезони.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Апартаменти у Чорноморському можна зняти за 6000 руб. (3000 грн), будиночок у Береговому – за 5000 руб. (2500 грн), апартаменти у Гурзуфі – 2500 руб. (1250 грн) у травні та 3500 руб. (1700 грн) у липні та серпні, 2-кімнатна квартира у Форосі коштує 4500-6000 руб. (2250-3000 грн).

Готелі 4-5*, наприклад, у липні в Алушті коштуватимуть 12 000 руб. (6000 грн), “Вілла ІваМарія” у Ялті – 15 000 руб. (7500 грн), “Інтурист” 8000 руб. (4000 грн), “Блакитна Затока” у Гаспрі – 11 500 руб. (5750 грн), “Сосновий гай” у Феодосії – 4600 руб. (2400 грн).

Найдоступніше житло у Сочі також можна орендувати за 2000 руб. на добу, але, як правило, такі апартаменти вже заброньовані. У дорогих готелях ніч коштує від 15 000 руб. (7500 грн) та вище.

При цьому до Криму ще складно доїхати. Шлях потягом через Кримський міст займає понад добу. І ціни на квитки кусаються: вартість квитка в купе від Санкт-Петербурга до Сімферополя – 21 000 руб. (10 500 грн) в один бік. А в плацкарті – понад 7000 руб. (3500 грн).

А обіцяну залізницю через окуповані території росіяни ще не добудували. Хоча вона також є законною воєнною ціллю, і краще нею не користуватися.