У Верховній Раді розглядають зміни щодо штрафів для ухилянтів, які не з’являються до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), порушуючи правила військового обліку.

За даними представника комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Олександра Бакумова, розглядається правка до законопроєкту, яка передбачає штрафи від 17 до 25 500 гривень для порушників мобілізаційного законодавства.

Такі санкції запропоновані для фізичних осіб, враховуючи неприпустимість штрафів від 153 до 204 тисяч гривень, які раніше вказувалися.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Адвокат Микола Максимов розповів про процес стягнення штрафів. Це включає складання протоколу ТЦК та подальшу передачу справи до суду, який вирішує питання про притягнення особи до відповідальності. У разі несплати штрафу державний виконавець може арештувати майно або заблокувати банківські рахунки.

Водночас Максимов обговорив можливість, що ТЦК отримають повноваження ухвалювати рішення про притягнення осіб до відповідальності без суду, що може стати джерелом корупційних ризиків.