Освітянин Ігор Лікарчук запропонував ввести жорсткі штрафи для учнів за прогули і неприпустиму поведінку у школах.

За словами колишнього керівника Українського центру оцінювання якості освіти та доктора педагогічних наук, ситуація з неналежною поведінкою у школах погіршується, і введення штрафів може бути ефективним рішенням.

Лікарчук в інтерв’ю OBOZ.UA заявив, що безоплатне навчання стало посміховиськом, а слово вчителя втратило вагу. Він пропонує використання адміністративних засобів покарання для запобігання неприпустимій поведінці учнів. Однак такі пропозиції можуть порушити конституційні права громадян і не мати позитивного сприйняття у суспільстві.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Він додав, що законодавство не встановлює обов’язок отримання загальної середньої освіти до 18 років, тож можливе застосування каральних заходів навіть у пізньому віці.

За його словами, поки не буде законодавчого врегулювання умов отримання освіти та відповідальності за їх порушення, школам доведеться самостійно розв’язувати питання про покарання учнів, аби уникнути деградації освітнього процесу.