Президент України Володимир Зеленський підписав новий закон про мобілізацію, який набуде чинності через місяць – 16 травня 2024 року.  

Новий закон впроваджує низку важливих змін, серед яких:

Базова військова служба: замість строкової служби вводиться базова військова служба тривалістю п’ять місяців у мирний час і три місяці у воєнний час. Громадяни віком до 24 років матимуть можливість обрати рік і період її проходження.

Загальновійськова підготовка: запроваджується базова загальновійськова підготовка, яка стане частиною навчання у всіх вищих навчальних закладах України від 2025 року.

Медичні огляди: військовозобов’язані, визнані обмежено придатними, знову повинні будуть пройти медичні огляди.

Обмеження права керування автомобілем: для ухилянтів від військової служби буде обмежено право керування автомобілем.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Положення про документи: під час перевірки документів у військовозобов’язаних буде застосована фото- та відеофіксація.

Права військовослужбовців: військовослужбовці у разі укладення першого контракту матимуть право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом.

Додаткові питання, що стосуються закону про мобілізацію, будуть розглянуті в наступних законодавчих ініціативах, зокрема, щодо регламентації питань звільнення з військової служби та медико-соціальної реабілітації.