На підконтрольну Україні територію було повернуто сімох дітей, які проживали тривалий час під російською окупацією.

Як розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, українські родини з дітьми виїхали з окупованих частин Херсонської та Запорізької областей.

За його словами, деякі сім’ї були змушені пережити справжні жахи війни та життя під російським гнітом. Вони побачили, як російські загарбники мародерили у будинках українців, змушували оформлювати громадянство країни-окупантки, знущалися з українців, а дітей навчали ненависті проти України та “русского міра”.

Деякі родини виїхали з окупованих територій, покинувши дім, аби їхніх дітей (здебільшого хлопців-підлітків) не мобілізовували на армії РФ.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Наразі представники Офісу Омбудсмана, волонтери та інші державні інстанції допомагають цим родинам повернутися до життя, облаштуватися та продовжувати життя у вільній Україні.

Лубінець пояснив, що на старших та молодших членів родини чекає дуже багато справ. Насамперед потрібно відновити документи, дітей влаштувати до садочків та шкіл, знайти роботу. Їм допомагають спеціалісти, надають медичну, гуманітарну, психологічну та соціальну допомоги.