На тимчасово окупованих територіях сходу України поширюється інформація про пропозиції, що надходять від російських загарбників до місцевих мешканців. 

Згідно з повідомленням Центру національного спротиву, окупанти пропонують грошову винагороду до 100 тисяч рублів за свідчення про “злочини” України.

У містах Маріуполь, Сєвєродонецьк, Лисичанськ та інших, де відчувається вплив російської окупації, місцеві жителі отримують агітаційні пропозиції написати заяви про те, що вони або члени їх сімей, включаючи дітей, постраждали від обстрілів, призначених Україною.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

За словами представників ЦНС, такі заяви, які потім використовуються в наративі про “злочини Сил Оборони”, є частиною стратегії російської пропаганди. Вони створюють альтернативну реальність, в якій відповідальність за події перекладається на українську сторону.

“Російські загарбники цинічно намагаються купити свідчення від людей, яких самі позбавили заробітку, змінивши їхні відносини з реальністю”, – підкреслили у Центрі національного спротиву.