Спецслужби Європейського Союзу, зокрема представники Чехії та Польщі оголосили про розкриття шпигунської мережі, яка отримувала фінансування від Російської Федерації. Однією з ключових цілей цієї мережі була дезінформація та вплив на вибори до Європарламенту.

Речник міністра-координатора спеціальних служб Європейського Союзу Яцек Добжинський підтвердив цю інформацію в ексклюзивному зверненні до “Радіо Свобода”.

За його словами, кремлівська агентура активно пропагувала політику Росії в Європі та завдавала шкоди країнам ЄС шляхом поширення дезінформації, зокрема стосовно конфлікту в Україні. Одним з інструментів цієї діяльності був інформаційний сайт Voice-of-Europe.eu, на якому публікувалися проросійські матеріали та коментарі.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

“Цей портал був створений для просування інтересів Російської Федерації та зазіхання на дезінформацію, яка ослаблювала позиції Польщі у Євросоюзі та підривала європейські структури”, – підкреслив Добжинський.

За даними Агентства внутрішньої безпеки Польщі, серед фігурантів цієї справи є громадянин Польщі, який мав близькі зв’язки з політичними колами як у Польщі, так і в Європарламенті. Він виконував завдання на користь Росії, проводячи пропагандистські, дезінформаційні та політичні провокації. Під час обшуків у його будинку та офісі в Варшаві правоохоронці вилучили значну кількість документів, носіїв даних та велику суму грошей.