Уже вдруге за 2024 рік Росія завдала удару гіперзвуковими ракетами “Циркон” по території України. Це вибір цієї конкретної зброї був метою, яку вибирали величезною уважливістю.

Голова Ради резервістів Сухопутних військ України Іван Тимочко, розглядає кілька факторів, які, на його думку, могли спонукати російську сторону до використання саме “Цирконів”. Він також розглядає можливі місця, куди ще можуть бути спрямовані ці ракети.

Росія розробляла “Циркони” з 2011 року, а в 2022 вони були включені до складу її арсеналу. Раніше вони вже використовувалися для ударів по Одесі та Миколаєву.

Тимочко вважає, що удари по півдню України стали своєрідними “пробними” атаками для перевірки можливостей цих ракет перед тим, як вони будуть застосовані проти столиці.

“Наразі головним завданням не лише завдати шкоди ракетами, а й перевірити їх ефективність в обхід систем ППО в Києві”, – додав голова Ради резервістів Сухопутних військ.

Пошук альтернативи

Тимочко вважає, що ворог шукає способи максимально ефективного використання наявних ресурсів. Хоча “Циркон” має високу вартість, він не поступається “Кинджалом” в ефективності. Особливо враховуючи високий відсоток збитків, який українські ППО здійснюють проти інших ракет.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Зважаючи на те, що значна кількість кораблів російського флоту, які доставляли “Калібри”, вийшли з ладу, Росія шукає альтернативні методи. Імовірно, “Циркони” накопичені в достатній кількості в Криму.

Наскільки потужні “Циркони” 

Тимочко вважає, що Росія використовуватиме “Циркони” у містах, де можливо відсутні системи ППО типу Patriot. Це свідчить про стратегічне використання цієї зброї для максимального ушкодження.