На кордоні поляків упіймали “на гарячому” у схемі обхідних маневрів щодо санкцій Євросоюзу проти Росії та Білорусії, повідомили журналісти проєкту “Схеми” Радіо Свобода, “Білоруського розслідувального центру” та газети “Gazeta Wyborcza”.

Виявилося, що Польща, не зважаючи на війну у сусідній Білорусі та санкції ЄС, продовжує допускати до країн Євросоюзу підсанкційну продукцію, переважно білоруську деревину.

Розслідування показало, що масове ввезення деревини з Казахстану, яке почалося з введенням санкцій, є складною схемою обходу обмежень. Журналісти виявили фальсифікацію документів, що підтверджували постачання деревини з Казахстану, та встановили співпрацю польських компаній з білоруськими підприємствами для відправлення товару під фальшивими митними документами.

Згідно з матеріалами розслідування, фіктивні документи, які були підготовлені для постачання деревини з Казахстану, містили печатки та підписи, фальшиво розміщені на документах за допомогою фоторедактора. Представники казахстанської компанії-постачальника підтвердили факт фальсифікації документів, заявивши, що такого товару ніколи не ввозили.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Слідство також встановило співпрацю польських компаній з білоруськими фірмами, які не відправляли товар до Польщі з Казахстану, а фальшивими митними деклараціями намагалися обійти санкції ЄС щодо ввезення білоруської деревини.

На цей час Міністерство внутрішніх справ Польщі розпочало перевірку за фактами, викладеними в розслідуванні, але урядові установи стверджують, що питання обходу санкцій не перебуває в їхній компетенції.