Кожного року Україна переводить стрілки годинника, щоб перейти на зимовий або літній час. І вже зовсім скоро ми знову це робитимемо.

Це традиційна процедура, яка викликає багато питань та дискусій, але досі поширена в деяких країнах. Однак, дату переходу вже встановлено – 31 березня 2024 року.

Щорічно українці вважають, що двічі переводити годинник – це зайве. Однак, за рішенням уряду, це робиться з метою ефективнішого використання світлового дня та економії електроенергії взимку. Основна мета – скоротити споживання електроенергії для опалення та освітлення.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 13 травня 1996 року, перехід на літній час відбудеться в ніч з 30 на 31 березня. О 03:00 годині стрілки годинника потрібно буде перевести на одну годину вперед – до 04:00. Це означає, що спати тієї ночі доведеться на годину менше.

Існують противники такого переходу, які вважають, що він негативно впливає на організм людини. Вони стверджують, що ці стрибки в часі порушують біоритми та можуть призвести до погіршення самопочуття та працездатності.

Незалежно від думок, важливо пам’ятати, що більшість сучасних годинників автоматично переводяться на літній (або зимовий) час за заводськими налаштуваннями. Однак, механічні годинники доведеться переводити вручну.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Лікарі рекомендують готуватися до цього переходу заздалегідь, починаючи лягати спати на годину раніше за декілька днів до 31 березня. Це допоможе організму легше адаптуватися до нового графіку.

В Україні питання переходу на літній час залишається актуальним, але досі не вирішеним. Така практика поширена не лише в Україні, але й у більшості країн світу, які стикаються з подібними питаннями ефективного використання часу та енергії.