Українські правоохоронці розкрили масштабну агентурну мережу Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ), яка діяла в Києві під прикриттям Української православної церкви (Московського патріархату).

Під час проведення слідчих дій СБУ викрила понад 15 осіб, які брали участь у цій угрупованні.

За інформацією від пресслужби відомства, ця агентурна мережа активно пропагувала прокремлівські наративи та провокативні повідомлення з метою дестабілізувати ситуацію в Україні та поглибити релігійну ненависть. Серед затриманих осіб були прихильники церкви та прихожани, одним із яких був член столичного храму УПЦ (МП), який виявився співучасником російської спецслужби.

Слідчі дії також показали, що координатором мережі в Україні був затриманий клірик, відповідальний за поширення матеріалів, що закликали до міжконфесійної ворожнечі та оправдували агресію проти України. Особа, підозрювана у керівництві мережею, особисто інструктувала інших учасників, які виступали під виглядом політекспертів та створювали провокативний контент.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Після публікації цих матеріалів їх миттєво використовували російські медіа для поширення фейків про Україну, що підкреслює спробу дискредитувати країну перед міжнародною спільнотою. Затриманим оголошено підозру за декількома статтями Кримінального кодексу, серед яких державна зрада, колабораційна діяльність та створення та участь у злочинній організації.

Розслідування щодо цих подій триває, але вже зараз можна зазначити, що зловмисникам загрожує довічне ув’язнення, інформує СБУ.