Михайло Булгаков мав українське коріння, але не все так однозначно з цією персоною.

В Українському інституті національної пам’яті (УІНП) заявили, що Булгаков – символ російської імперської політики, а пам’ятники та інші об’єкти, присвячені російському письменнику, мають тільки пропагандистський характер.

Експерти УІНП зауважили, що Булгаков справді довгий час проживав в Києві, де й народився, але його родина походила з Орловської губернії. Згодом автор “Майстра і Маргарити”, “Білої гвардії”, “Собачого серця” проявляв себе як імперця та українофоба.

Булгаков зневажав українців, хоч і жив в Україні, ненавидів культуру нашого народу, прагнення українців до свободи, незалежності і волі, не визнавав української мови. Він також негативно ставився до становлення Української держави та її керівників.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

У фаховому висновку УІНП йдеться, що в той час Булгаков з-поміж інших російських письменників був найближчим за світоглядом до сьогоднішніх путіністів, ідеологом імперського режиму та етноциду в Україні. Він підтримував російський імперіалізм, білогвардійців, комунізм та був українофобом.

В оповіданні Булгакова 1926 року “Я убил” простежуються наративи кремлівських пропагандистів, як-от дугіна, соловйова, Скабєєвої щодо знищення українців.