Українське небо “затихло” 24 лютого 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення. З того часу цивільні літаки не бороздять його простори, а українці мріють про день, коли знову зможуть вільно подорожувати повітрям.

За словами голови Державіаслужби України Олександра Більчука, відновити авіаперевезення можливо, але це потребуватиме значних зусиль. Авіакомпаніям знадобиться лише місяць, щоб відновити свою роботу, якщо їм буде дано відповідний дозвіл. Аеропорти Києва та Львова вже через три тижні будуть готові приймати літаки. Іноземні лоукостери також виявляють зацікавленість у виході на український ринок.

Проте існує й низка проблем, які заважають відновленню авіаперевезень.

Значна частина українських пілотів, які працювали за кордоном, не планують повертатися додому. Ті ж, хто залишився, ризикують втратити кваліфікацію через відсутність практики.

Українські авіакомпанії переживають не найкращі часи. Існує ризик, що деякі з них зникнуть з ринку.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Відновлення польотів можливе лише після того, як ризики для них будуть зведені до мінімуму, згідно з міжнародними стандартами.

Державіаслужба України веде роботу з вивчення можливих безпечних маршрутів у повітряному просторі країни. Також оцінюються аеропорти, які можна буде використовувати після відновлення авіаперевезень.