Під вечір 19 лютого низка російських видань повідомила з посиланням на «іспанські ЗМІ» про вбивство в Іспанії російського льотчика Максима Кузьміна, який викрав російський гелікоптер та перегнав його в Україну. “Іспанське ЗМІ” виявилося російським телеграм-каналом, який видає себе за закордонне видання

Російське держагентство ТАСС повідомило, що в Іспанії було розстріляно російського вертолітника Максима Кузьмінова, який перебіг на бік України разом зі своїм Мі-8 у серпні минулого року. 

«Новину» відразу розтиражували проросійські блогери. 

У своїй публікації ТАСС посилається на “валенсійське видання” Eureka News. Це телеграм-канал, який своєю чергою затверджує з посиланням на «джерела в Громадянській гвардії Іспанії», що Кузьмінов мав проблеми з алкоголем і наркотиками. 

Першочергово Eureka News відштовхувалося від реальної новини іспанського порталу Informacion (передрукована порталом ABC) від 14 лютого, в якій повідомляється про розстріл 33-річного громадянина України в муніципалітеті Вільяхойоса в Аліканті. 

Заявлялося, що неподалік місця вбивства виявили згорілу машину, на якій імовірно приїхали вбивці.  

ЗМІ розкрили, що насправді Eureka News – фейковий канал російського Z-блогера та колишнього службовця Міноборони РФ Михайла Звінчука, автора каналу «Рибар».  Іспаномовний канал Eureka News має трохи понад 9,6 тисячі передплатників.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Інший ресурс, який написав про вбивство Кузьмінова, це портал  Il Corrispondente, що пише італійською мовою.

На нього посилаються і російські пропагандисти, і фейковий канал Eureka News.  

Однак смерть Кузьмінова підтвердили в українській розвідці. Андрій Юсов сказав: “Можемо підтвердити факт смерті”.