Якщо у вас є фарш, а готувати з нього котлети немає часу – зробіть пиріг. Тісто вимішувати не доведеться, тому що можна використати філо. Воно чудово загортається і досить швидко запікається. 

Ідея приготування елементарного пирога з фаршем без розкочування тіста опублікована на сторінці фудблогерки Віталіни Воротнюк в Instagram. Страва дуже проста і ситна. 

Інгредієнти:

  • тісто філо – 400 г
  • вершкове масло – 80 г
  • яйця – 4 шт
  • кефір — 140 мл

Інгредієнти для начинки:

  • фарш – 500 г
  • цибуля – 1 шт
  • часник – 1 зубчик
  • петрушка – 5 г
  • вершкове масло – 20 г
  • чебрець – 0,5 ч.л.
  • паприка – 0,5 ч.л.
  • перець молотий – 0,5 ч.л.
  • мускатний горіх – 0,25 ч.л.
  • сіль

Спосіб приготування:

Для начинки на вершковому маслі обсмажуємо цибулю до м’якості.

Викладаємо фарш і підсмажуємо до рум’яного кольору.

Додаємо сіль, перець, часник і інші спеції. Накриваємо кришкою.

Прогріваємо на мінімальному вогні дві хвилини.

Даємо фаршу охолонути і додаємо порізану петрушку.

Розтоплюємо в мікрохвильовці або на водяній бані вершкове масло.

Для заливки розбиваємо яйця, додаємо кефір кімнатної температури. Солимо. Перемішуємо.

Викладаємо листи тіста філо на стіл. Заздалегідь потрібно підготувати вологий рушник, яким будемо накривати листи, з якими не працюємо. Бо на повітрі листи висихають і через дві хвилини стають не придатними для приготування.

Змащуємо перший лист розтопленим вершковим маслом та викладаємо у форму для запікання. (Або можна спочатку покласти у форму, а потім – змастити).

Листи викладаємо навхрест. Кожен змащуємо вершковим маслом. Всього викладаємо 4 листи. Далі висипаємо половину фаршу.

Листи філо кладемо заливку, потім – ніби трохи відтискаємо і кладемо на фарш.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Висипаємо іншу половину фаршу. Накриваємо його кінчиками філо.

Змащуємо вершковим маслом.

Листи, які залишилися, обрізаємо по діаметру форми. Накриваємо ними пиріг. Змащуємо маслом. Зверху виливаємо залишок заливки.

Відправляємо у розігріту духовку за температури 190 градусів на 25-35 хвилин до рум’яної скоринки.

Після приготування даємо пирогу охолонути та перекладаємо на тарілку. За бажанням, подаємо із зеленню.