Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №10062 про створення єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних, запровадження сертифіката захисника та автоматичного отримання УБД.

Законопроєкт підтримали 249 народних депутатів.

Одіозні поправки відхилені, але є перестороги щодо захищеності реєстру

Нардепка Ірина Геращенко, яка є авторкою одного із найбільш критичних доповнень до закону, повідомила, що певні одіозні поправки були відхилені, але є перестороги щодо захищеності реєстру.

Автоматичне отримання УБД

Геращенко уточнила, що у законі залишилися норми щодо автоматичного отримання УБД.

“З мільйона військовослужбовців, які брали участь у захисті держави, лише 20% отримали відповідний статус УБД. Процедура є бюрократичною і складною, потрібно збирати купу паперів, це принизливо й несправедливо. Законопроєкт це спрощує”, – каже нардепка.

Вона вказала, що документ допоможе, аби статус УБД не отримували так звані “туристи” на фронт з силових структур, прокуратури, а лише реальні бійці.

Прив’язка реєстру до єдиного реєстру виборців

За словами Геращенко, у законопроєкті створюється єдиний реєстр мобілізованих, який прив’язаний до єдиного реєстру виборців.

“Саме в цей блок напхали найбільш одіозних поправок. Проєкт передбачає обробку зібраних особистих даних. Цей законопроєкт по суті є частиною мобілізації, яка є важливою”, – каже Геращенко.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Нардепка уточнила, що поправки про внесення в реєстр боржників, адміністративні правопорушення і отримані підозри (до вироку суду), інші антиконституційні норми вдалося відхилити.

Захист персональних даних

Геращенко висловила стурбованість тим, що реєстр буде прив’язаний до єдиного реєстру виборців, який вже містить персональні дані громадян.

“Ми вимагаємо від уряду забезпечити належний захист персональних даних, які будуть внесені до реєстру військовозобов’язаних”, – сказала вона.