Українські журналісти отримали доступ до особистого листування Дмитра Табачника – колаборанта й колишнього міністра освіти та науки часів президентства Віктора Януковича. Навіть після своєї втечі до Росії після Революції Гідності ексчиновник підтримував зв’язок з Євгеном Сулімою – українським професором і своїм колишнім першим заступником у МОН.

Суліма зливав колишньому начальнику інформацію про кадрові призначення в українській владі. Про це заявило Телебачення Торонто.

Табачник, за даними розслідувачів, зараз живе в тимчасово окупованому Криму, має там бізнес. Його компанії причетні до незаконного вивезення зерна окупантами з території України. Також він особисто допомагав загарбникам у Херсонській і Запорізькій областях та співпрацював із ФСБ РФ ще до повномасштабного вторгнення, заявили журналісти.

Джерела у правоохоронних органах передали “Телебаченню Торонто” частину листування ексміністра в Telegram у період із 2019 до кінця 2022 року. Це тисячі повідомлень із сотнями різних осіб, у тому числі колаборантами.

Але найчастіше Табачник листувався зі своїм колишнім першим заступником Євгенієм Сулімою. Останній у 2016 році жив у Москві, працював професором у Московському державному університеті. У тому ж році отримав російський паспорт, який залишається дійсним і зараз.

У 2020-у Суліма повернувся в Україну й перебуває тут і зараз. До 2023 року він працював професором кафедри філософії та політології в Університеті державної фіскальної служби, а також на кафедрі психології та соціально-гуманітарних дисциплін у Київському інституті водного транспорту. Після тиску активістів був звільнений.

Telegram-аккаунт Суліми зареєстрований на його російський номер телефону.

Журналісти дізналися, що Суліма й Табачник не лише переписувалися, а й зустрічалися.

За їхніми даними, український професор міг надавати Табачнику інформацію про кадрові перестановки.

Так, на початку червня 2020 року він повідомляв, кого можуть призначити на посаду міністра освіти. У компанії раділи, що можуть призначити якогось Сергія – кандидатами тоді були Сергій Шкарлет і Сергій Бабак.

Про Шкарлета “друзі” Суліма і Табачник розмовляли часто, тоді як Бабак у листуванні, доступному журналістам, більше не згадувався.

Але радів Табачник призначенню Шкарлета не довго. У 2021 році він уже грубо обзивав Шкарлета та Євгена Баженкова (директора державної наукової установи “Інститут модернізації змісту освіти”). У листуванні він називав їх “пі****ми системними”.

У 2022 році Табачник писав, що Шкарлет “вирішив заробити пару рублів і вліз у гі**о по вуха”.

У “ТТ” вважають, що Табачник також дізнавався у Суліми телефонів українських ректорів, щоб передати інформацію ФСБ Росії.

Щонайменше з квітня 2022 року “друзі” перейшли або в інші месенджери, або в секретні чати. Тому подальше листування Табачника зі своїм колишнім заступником журналістам недоступне.

Цікаво, що Табачник також підтримував зв’язок з Ольгою Кравченко. Вона керувала юридичним департаментом Міністерства освіти, коли нинішній колаборант був міністром. У телефоні зрадника жінка підписана як Яло Яло (Оля навпаки).

У 2015 році вона отримала крісло голови департаменту з питань судоустрою та статусу суддів в адміністрації п’ятого президента Петра Порошенка. Після цього – заступниці голови Державної судової адміністрації України.

Пізніше Кравченко перейшла на роботу до Офісу генпрокурора, працювала з Русланом Рябошапкою та Іриною Венедіктовою.

У 2021 році Табачник у листуванні із Сулімою переживав про її працевлаштування.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Через два місяці після цього листування Кравченко перемогла в конкурсі на посаду директорки департаменту в Міністерстві економіки. Очолював відомство Олексій Любченко (який, до речі, як мінімум знайомий із Сулімою). Проте в підсумку Кравченко відмовилася від цієї роботи.

У “ТТ” додали, що Кравченко станом на грудень 2023 року очолює юридичний департамент у Міністерстві відновлення.

Вона продовжувала листуватися з Табачником навіть після того, як він втік, відкрито перейшов на бік РФ та оселився в окупованому Криму.

Обговорювали вони й майно українських олігархів.

Жінка навіть їздила з Табачником на відпочинок у Дубай (ОАЕ) – у 2021 році, коли ексміністр уже перебував у розшуку.

Перед повномасшстабним вторгненням, 11 лютого 2022 року, Кравченко написала “другу” дивне повідомлення: “Їм не до мене, але час ще є”.