Звичка деяких людей багато скаржитись і плакати з найменшого приводу виявилась достатньо характерною рисою, щоби вона стала основою прізвиська, яке згодом перетворилась на прізвище. Одним із прикладів такого прізвища є Нюнько.

Невеличке дослідження про нього опублікував сайт міста Шепетівка Хмельницької області. Саме тут мешкає найбільше носіїв прізвища Нюнько. Його основою є слово “нюня”, що означає людину, схильну бідкатись та зриватись у сльози, тобто нюняти.

Швидше за все суфікс -ко, тут означав зменшувальну форму, а не вказував на нащадків плаксія. Тобто до людини з такою рисою характеру ставились поблажливо, хоч і дещо зверхньо і називали її, як маленьку дитину

За даними бази генеалогічного товариства “Рідні”, це прізвище є 31 066 за поширеністю в Україні. Всього у нашій державі можна налічити 151 людину, що його має. У Шепетівці зареєстровано 20 осіб з цього числа. Тобто один із 719 мешканців міста – Нюнько.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Ще 16 чоловік, які мають це прізвище у паспорті, проживають у Велика Рішнівка Шепетівського району, а у селі Хролин їх 15. Дев’ятьох зареєстровано у Львові і шістьох у селі Сухополова Прилуцького району Чернігівської області.

Найчастіше із прізвищем Нюнько поєднується чоловіче ім’я Олександр і жіноче Людмила.