В Україні фальшивомонетники створили мережу онлайн-магазинів з сотнями кур’єрів, які поширюють фальшивки на мільйони “гривень”. Для цього вони також використовують “Нову пошту”.

Ці купюри майже не відрізняються від справжніх і їх навіть приймають деякі термінали. Найчастіше правоохоронці затримують не виробників та організаторів, а розповсюджувачів, яким може загрожувати ув’язнення строком до 7 років.

Найнебезпечніші фальшивки – 200 та 500 грн. Такі купюри вам можуть дати у магазинах, в транспорті або на ринку. Поширюють через “Нову пошту” або ховають на вулиці. Про це повідомляє OBOZREVATEL.

За даними Нацбанку, кількість фальшивих купюр у 2022 році зменшилась у порівнянні з 2021 році. Проте НБУ веде статистику тих грошей, які отримують на експертизу, або ж мають достовірну інформацію від офіційних джерел.

Скільки саме фальшивих купюр в Україні, з’ясувати дуже важко. Адже на ситуацію сильно вплинула повномасштабна війна. Такі “гроші” поширюють без проблем по всій країні. Для цього навіть є онлайн-магазини, а “скарб”, тобто фальшивки відправляють поштою у посилці після повної передоплати або ж ховають у певному районі (в лісі, парку, вулиці, під’їздах тощо). Організатори схеми запевняють, що ці купюри надруковані дуже якісно і нібито навіть приймають банкомати/термінали.

Найнебезпечнішим способом, але дуже швидким та простим, для поширення фальшивих грошей вважається пошта, адже оператор не буде перевіряти вміст посилки. Якщо ж правоохоронці знайдуть фальшивки, то відправника відстежити дуже легко.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Також за допомогою пошти надсилають великі партії для кур’єрів, які вже займуться їхньою реалізацією.

3 тисячі фальшивих гривень коштує 1 тисячу справжніх, а 5,5 “гривень” – 1500 грн, 18 тис. грн (фальшивих) коштує 5 тисяч гривень. Окрім гривень, можна купити фальшиві долари: розцінки майже такі самі, оскільки 300 фальшивих доларів коштує 100 справжніх.

Продавець фальшивок навіть розповів, що є послуга нібито безпечно вивести фальшивки. Для цього вам пропонують набір за 6 тисяч гривень, куди входять: картка Монобанку, ксерокопія документів для картки, SIM-картка, кодове слово, пароль та доступ до електронної пошти. Требе через термінал поповнити картку, а потім перевести гроші, куди потрібно.