Національний природний парк Голосіївський повідомив про небезпеку для рослинного світу столиці. В парку помітили слимака іспанського (Arion vulgaris), що поїдає рослини без перебору та дуже швидко плодиться.

Зазначається, що на території НПП Голосіївський все частіше помічають цей чужорідний вид черевоногих молюсків, які зазвичай мешкають на Піренейському півострові.

“Цей вид може мати забарвлення тіла різних відтінків коричневого кольору, а також чорну голову та мацаки (“антени”). А праворуч на тілі у нього розміщено помітний дихальний отвір – пневмостому”, – розповіли екологи.

Цей вид є інвазивним і може завдати значної шкоди сільському господарству та рослинності.

Arion vulgaris чорний або темно-коричневий, з жовтим або помаранчевим згином. Він може досягати довжини до 10 см. Цей вид є всеїдним і харчується листям, квітами, фруктами, овочами та іншими рослинними матеріалами. Він також може їсти мертву органіку та гній.

Іспанський слимак є гермафродитом, що означає, що він може розмножуватися сам по собі. Він відкладає до 200 яєць за раз. Яйця розвиваються протягом 2-3 тижнів.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Цей вид слимаків є активним вночі й ховається вдень під камінням, листям або іншими укриттями. Він є хорошим плавцем і може перетинати водойми.

А ще цей вид слимаків може переносити хвороби, які завдають шкоди рослинам.

Біологи кажуть, що Arion vulgaris можна контролювати за допомогою фізичних, хімічних та біологічних методів. Фізичні методи контролю включають видалення сховок, де можуть ховатися слимаки, і використання бар’єрів, щоб запобігти їхньому проникненню. Хімічні методи контролю включають використання пестицидів, які призначені для знищення слимаків.