Генсек НАТО Єнс Столтенберг ухилився від відповіді на питання щодо реакції Альянсу на можливий підрив росіянами Запорізької АЕС. Це сталося під час пресконференції в Брюсселі, присвяченій підготовці до прийдешнього саміту НАТО.

Журналіст запитав, чи буде аварія або саботаж на Запорізькій АЕС підставою для застосування 5 статті договору про колективну оборону НАТО, якщо радіація з пошкодженої АЕС добереться до території однієї з країн Альянсу.

Генсек Столтенберг відповів, що війни є небезпечними та непередбачуваними, і НАТО уважно стежить за ситуацією навколо Запорізької АЕС. Він наголосив на відповідальності Росії та закликав її відводити свої війська. Генсек також відзначив участь МАГАТЕ в моніторингу ситуації на АЕС, але не дав конкретної відповіді на питання про застосування статті про колективну оборону, передає УНІАН.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Запорізька АЕС, як одна з найбільших атомних електростанцій в Україні, викликає підвищену увагу щодо її безпеки. НАТО та МАГАТЕ вважають важливим моніторити ситуацію та не допустити подібних загроз.

Проте, відсутність конкретної відповіді Столтенберга на питання щодо застосування 5 статті договору про колективну оборону в разі підриву АЕС викликає обурення та поширює певну невизначеність щодо реакції Альянсу на таку ситуацію.