Виступаючи на презентації національного центру народної дипломатії Шанхайської організації співробітництва, глава Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про нове “алібі” щодо жорстокостей окупантів у Бучі.

Він заявив, що не може отримати інформацію від ООН про імена осіб, що були страчені росіянами.

Лавров відніс тему Бучі до приводу для введення санкцій та спричинення “західної істерики” проти Росії. Він також зазначив, що трупи місцевих жителів показали лише на третій день після виходу російських військ з Бучі, і немає доказів того, що ці люди були вбиті саме російськими військами.

“На третій день показали десятки трупів. Не в якомусь віддаленому місці… Вони були поховані в якомусь садку, але на центральній вулиці. Ми постійно просимо надати хоча б імена цих людей і ознайомити з розслідуванням, якщо воно, звісно, проводиться”, – заявив Лавров.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Міністр закордонних справ РФ також зазначив, що регулярно нагадує генсеку ООН Антоніу Гутеррішу про тему Бучі, але поки не відбувається жодних “позитивних кроків” з боку західних колег та Секретаріату ООН. Він висловив розчарування щодо відсутності чесної оцінки ситуації та об’єктивних розслідувань на поточному етапі.

Слід нагадати, що російські війська прорвалися до Бучі в перший день повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року. Один з перших злочинів окупантів у Бучі був задокументований правозахисною організацією Human Rights Watch. Після оприлюднення численних фотографій та відеозаписів з Бучі, цю жахливу подію стали називати “бучанською трагедією” або “бучанською різнею”.