Пенсіонерам може довестися повернути 20% пенсійних виплат державі у випадку невиконання певних умов, повідомили в Пенсійному фонді України (ПФУ).

Зауваження стосуються ситуацій, коли виникає переплата пенсійних виплат. Одна з причин – недотримання пенсіонерами своєчасного повідомлення органів ПФУ про факт працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю.

У разі працевлаштування чи реєстрації як підприємця пенсіонер повинен повідомити про це органи ПФУ протягом 10 днів з моменту працевлаштування.

Якщо в реєстрі застрахованих осіб немає відомостей про працевлаштування, особа повинна надати ПФУ документи, що підтверджують цю інформацію (копію наказу (розпорядження) про прийняття на роботу, копію трудової книжки з відміткою про працевлаштування або копію цивільно правового договору).

У ПФУ наголошують, що неповідомлення про працевлаштування буде виявлено фахівцями пенсійної служби під час перевірки даних з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичними й фізичними особами-підприємцями.

Якщо пенсіонер відмовиться добровільно повернути надлишкові кошти, Пенсійний фонд прийматиме рішення про утримання суми переплати в розмірі 20% від пенсії.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Пенсіонер повинен повідомити орган ПФУ про факт працевлаштування, звільнення або початок/припинення реєстрації підприємницької діяльності шляхом подання відповідної заяви.

Це можна зробити в дистанційному режимі через особистий кабінет вебпорталу електронних послуг ПФУ з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).