Згідно зі звітом Інституту вивчення війни (ISW), угода щодо деескалації між головою ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним та російським урядом була досягнута за посередництвом самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Ця угода позбавляє Пригожина контролю над найманцями “вагнерівця”.

Аналітики вбачають, що угода також дає можливість позбутися ПВК “Вагнер” як відносно незалежного суб’єкта під керівництвом Пригожина. Однак не виключено, що окремі структури організації можуть залишитися наявними в рамках дійсних чи нових можливостей.

Угода, як зазначає ISW, передбачає, що Пригожин згодився відмовитися від контролю над “вагнерівцями” в обмін на скасування кримінальних звинувачень у повстанні та державній зраді.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

І якщо угода буде виконана, певна частина ПВК буде підпорядкована Міністерству оборони РФ, що відповідає бажанням глави відомства Сергія Шойгу.

Проте доля найманців ПВК “Вагнер”, які брали участь у повстанні, поки що залишається невизначеною. Також не ясно, як Кремлю вдасться встановити особовий склад організації, що не брала участі в змові.