Уряд був змушений підняти ціну на електроенергію для населення, щоб зменшити фінансове навантаження на державних постальників. 

Про це написав гендиректор компанії-постачальника електроенергії “Yasno” Сергій Коваленко.

Він пояснив, що 5 грн 44 коп. за кіловат∙годину витрачає постачальник, щоб забезпечити електроенергією побутового клієнта. При цьому населення купує електроенергію у постачальника за набагато нижчим регульованим тарифом – 1,44/1,69 грн до 1 червня і 2,64 грн зараз, а решту покривають постачальники. 

“Враховуючи обсяги споживання населення по всій країні, ці компанії щомісяця мають сплачувати колосальні суми на покриття різниці між ринковою ціною на електроенергію та регульованим тарифом. Через російську агресію вони і так опинилися у вкрай складному становищі, адже втратили обсяги генерації та зазнали руйнувань від ракетних атак. Це тільки погіршило їх фінансову ситуацію”, – зазначив Коваленко. 

За його словами, через це всередині системи ріс борг. Постачальники недотримували компенсацію, недоплачували мережам Укренерго, а енергетична інфраструктура мала дефіцит коштів на відновлення.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

“Тим, у кого витрати на ЖКХ перевищують 15% доходу, держава може надати субсидію чи пільгу. Цього року 3,7 млн сімей зможуть їх отримати”, – підсумував він.

Як повідомляв раніше заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма, щоб відновити енергетичну систему, Україна має йти шляхом Ізраїлю. Саме тому вони блуи змушені підняти тарифи на світло.