Перед контрнаступом, початок якого анонсувала українська влада до літа, Швейцарія вирішила допомогти Україні зброєю. Від початку російського вторгнення в Україну Швейцарія ще жодного разу раніше не давала згоди на надання зброї власного виробництва офіційному Києву.

Річ у тому, що у Швейцарії до останнього моменту законодавством було заборонено передавати третім країнам зброю та боєприпаси. А 13 травня парламент Швейцарії та Національна рада країни ухвалили зміни до цього закону, щоб надати можливість країнам ЄС передати швейцарські боєприпаси та військову техніку Україні.

Як пише видання Euronews, боєприпаси Україні потрібні й багато, особливо перед контрнаступом. Країни Євросоюзу ж не мають достатньої кількості зброї, оскільки вже й самі відчувають її нестачу. Через чинність закону Швейцарія не могла дати зелене світло ЄС на постачання зброї та боєприпасів, закуплених з-за кордону, тим більше країні, яка бере участь у війні. Й саме через це раніше Швейцарія відмовила у цьому Німеччині (зокрема, передати боєприпаси для танків Gepard).

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Після внесення змін до закону такі країни як Німеччина, Данія та Іспанія зможуть здійснити реекспорт зброї зі Швейцарії в Україну.

Видання Neue Zürcher Zeitung повідомило, що після ухваленнях змін до закону сама Швейцарія може надати Україні бронемашини Piranha та боєприпаси до Gepard.