Наразі українці на рівних правах користуються двома видами паспортів громадянина – біометричний та паспорт-книжечка, де дані про особу дублюються російською мовою.

Тарас Кремінь, який захищає державну мову, подав звернення до парламенту, щоб народні депутати ухвалили відмову від паспортів синього кольору, тобто старого зразка.

За його словами, Верховна Рада повинна привести у відповідність до закону ситуацію з паспортами. Оскільки з ч. 1 ст. 8 мовного закону цей документ має бути саме рідною українською мовою, тому депутатам варто внести зміни.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Кремінь нагадав, що поки триває війна в Україні у нас досі у паспорті-книжечці інформація про ПІБ власника документа, місце народження, реєстрацію та де видавався документ не тільки подано українською, але й російською мовою.

Біометричний паспорт громадянина України дає змогу отримати низку послуг у застосунку “Дія” та спрощує оформлення інших документів.