Посол Китаю у Франції Лу Шайє вирішив підігріти російську пропаганду та зробив скандальну заяву про Україну, піддавши сумніву суверенітет України та інших пострадянських країн.

За його словами, розпад країн СРСР нібито був нелегітимний через відсутність міжнародної угоди, яка б ратифікувала це рішення. Крім цього, китайський дипломат назвав Крим півостровом, який раніше належав РФ.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Український дипломат Вадим Омельченко наголосив, що слова Шайє відрізняються від офіційної позиції Пекіну щодо встановлення миру в Україні на основі міжнародних прав. Він наголосив, що СРСР більше немає, а історія не стоїть на місці. При цьому кримське питання було дуже показовим.

В Естонії обурилися такими заявами і викликали місцевого китайського дипломата, щоб той дав роз’яснення словам Лу Шайє. Глава МЗС Естонії Маргус Тсахкна заявив, що це дуже незрозуміла позиція Пекіну і йому сумно від цього.