В Україні 2 липня “Укренерго” запровадило ліміт на споживання електроенергії по всій країні. Одночасно відключать три черги, внаслідок чого світла може бути в “сірих зонах” графіків (період можливих відключень). Такий режим діяв до 10:00, а також буде з 13:00. При цьому енергетики очікують, що через можливі грози доведеться застосовувати аварійні відключення – якщо погода заподіяє будь-які пошкодження.

Про черги відключень повідомили в самому “Укренерго”. Зазначивши: у період з 10:00 до 13:00 обсяг обмежень буде зменшено до 2 черг графіків погодинних відключень.

Причина обмежень – значне зростання енергоспоживання через спеку. “Споживання продовжує зростати разом із спекою. Вдень в Україні очікується у середньому +32С”, – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: електроенергію слід споживати ощадливо. Зокрема, не вмикати потужні пристрої одночасно.

Водночас у Міненерго зазначили: у західних та прилеглих регіонах країни 2 липня очікуються грози, які можуть призвести до аварійних відключень електроенергії. Зокрема:

  • у західних, Житомирській та Вінницькій областях очікуються грози, подекуди град, шквали 15-20 м/с;
  • у Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Хмельницькій областях значні дощі – І рівень небезпеки.

“Існує ймовірність, що складні погодні умови можуть призвести до ускладнення роботи комунальних та енергетичних підприємств у зазначених областях країни, але усі служби готові до боротьби з наслідками погодних умов у разі, якщо такі пошкодження виникнуть”, – розповіли там.

В Україні діють жорсткі графіки відключень

Загалом жорсткі графіки діють у Дніпрі, а також у Києві та Київській області. При цьому в деяких регіонах світло відключають лише на 2 години поспіль.

Вінниця. Тривалість знеструмлення може коливатись від двох до чотирьох годин з подачею електроенергії від чотирьох до двох годин відповідно.

Волинь. Графік погодинних відключень оновлюють кожні 60 хвилин. Максимальна тривалість відключень – 6 годин (йдеться про відключення вночі).

Дніпропетровщина. Найдовше гарантоване відключення триватиме 4 години. Разом із “сірими” зонами – 7 годин. Нещодавно в Дніпрі та області запровадили такі самі графіки, як і в столиці.

У Донецькій області краща ситуація. Період відключень триватиме до 4 годин поспіль, період зі світлом – 5 годин.

У Житомирській області максимальна тривалість відключень сягає 6 годин. При цьому немає “сірих” зон.

На Закарпатті максимальний період без світла становить 4 години. При цьому період зі світлом – до 5 годин.

У Запоріжжі максимальний період без світла – 4 години. Період зі світлом становить від 4 до 12 годин поспіль.

У Києві та області тривалість відключень – до 7 годин. Гарантоване відключення всього до 2 годин поспіль.

Кіровоградська область. За наказом НЕК “Укренерго” буде діяти графік погодинних відключень (дві години зі світлом і дві години без світла).

У Львові та області діють різні графіки відключення залежно від населеного пункту та адреси. При цьому максимальний період без світла – 5 годин.

Водночас, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький, через тривалі зливи, вранці в регіоні було знеструмлено 114 населених пунктів – 38 повністю та 76 частково. Найбільше у Самбірському, Червоноградському та Львівському районах.

“Якщо ви побачили обірвані електромережі … не наближайтеся ближче, ніж на 8 метрів, адже це загрожує смертельним ударом струмом”, – попередив він.

У Миколаєві та області максимальний період відключень електроенергії складає 4 години. При цьому з них гарантовані відключення всього 2 години.

В Одесі та області максимальний період без світла становить 6 годин. Ситуація в області не найгірша.

У Полтавській області максимальний період без світла складатиме до 6,5 годин на добу. При цьому з них період гарантованих відключень – 5,5 години. Вдень світло відключатимуть на 3,5 години.

В Івано-Франківську діє графік чотири через чотири. Тривалість гарантованих відключень сягає всього 4 години.

У Сумах та області максимальний період відключень світла становить усього 4 години. При цьому з них гарантоване відключення – всього 2 години.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

У Рівному та області відключення тривають по 4 години. Гарантований період зі світлом також 4 години.

У Тернополі та області тривалість відключення – 2 години поспіль. При цьому відключення на добу (загальний час) складає всього 6 годин. “Внаслідок технічних причин енергетики скорегували години застосування погодинних відключень, тобто змінено години відключень та відповідно подачі електроенергії”, – пояснили в компанії.

У Харкові та області максимальний період без світла до 5 годин. При цьому з них 3 години – гарантовані відключення.

На Херсонщині графік відключень на сайті не опубліковано. В Чернігівській області тривалість відключень становить 3 години поспіль.

У Хмельницькому діє графік три на три. Максимальний період без світла складає всього 3 години.

У Черкасах тривалість відключення електроенергії сягає 2 години поспіль. Діє графік два через два.

Енергетики нагадали, що головна причина застосування обмежень – наслідки вже восьми з початку 2024 року ракетних ударів РФ по українській енергосистемі. Щоб покрити дефіцит струму, Україна залучає імпорт електроенергії та аварійну допомогу із сусідніх європейських країн.